Harrison Ford og Helen Mirren i 1923

Dette er 1923 - den nye Yellowstone-serien

Yellowstone har blitt en braksuksess verden over. I USA benker millioner av TV-seere seg til hver eneste episode og i Norge er begeistringen til å ta og føle på. Nå kommer den andre Yellowstone spin-off-serien: 1923. Og vi gleder oss!

Det er en stund siden det ble annonsert at Taylor Sheridan har skrevet enda en serie om Dutton-familien: 1923. Denne gangen er handlingen lagt til 1920-tallet - derav seriens navn. Dette er en tid hvor familien må håndtere pandemier, tørke og slutten på forbudstiden i USA. I tillegg må de hanskes med Den store depresjonen.

I hovedrollene finner vi de Oscar-nominerte skuespillerne Helen Mirren og Harrison Ford. Mirren spiller matriark Cara og Ford spiller patriark Jacob.

Foreløpig er det bekreftet en sesong på åtte episoder. Den første sesongen kan sees eksklusivt på SkyShowtime - som er inkludert i Strim Mye og Strim Mest.

Serien hadde opprinnelig premieredato i desember, men på grunn av uvisse årsaker ble premieren i det nordiske markedet utsatt. Ny premieredato er 16. januar på SkyShowtime!

Dette handler 1923 om

Harrison Ford i 1923

Den første traileren til 1923 ble sluppet nå i høst, da den femte sesongen av westernserien Yellowstone hadde premiere. I traileren skjønner man med en gang hvor lista er lagt: den er lagt høyt. Har du sett 1883 kan du kjenne igjen en del elementer. Volden, for eksempel. Fortellerstemmen forteller “hvordan vold alltid har hjemsøkt denne familien”. Her kan man med en gang trekke paralleller til både 1883 og Yellowstone.

Det er våpen, raske hester og knallharde knyttnever. Vi er uten tvil i den ville vesten og serieskaper Taylor Sheridan (geniet som har laget både 1883 og Yellowstone) beholder grepene han har meg seg i verktøykassa i begge de to andre seriene. Noe antagelig mange vil sette pris på - oss inkludert.

Handlingen i serien handler kort fortalt om det tidlige 20. århundre. Serien er lagt 40 år etter at James og Margaret Dutton (fra 1883) fant sitt paradis i Montana og grunnla det vi kjenner som Dutton Ranch. Bare ti, snaue år etter, i 1893, dør James Dutton. Derfor er det nå broren, Jacob, som driver ranchen videre. Han får hjelp av kona Cara, nevøen John Dutton Sr. (som i 1883 bare var et barn spilt av Audie Rick) og Johns sønn Jack.

Disse spiller i 1923

Helen Mirren i 1923

Som sagt er det en OK rollebesetning. Helen Mirren og Harrison Ford er i førersetet. De spiller Cara og Jacob Dutton. For å holde tunga rett i munnen: Jacob er broren til James Dutton, som ble spilt av Tim McGraw i 1883 og som grunnla Dutton Ranch. Cara er da Jacobs kone og har irske aner. Se mer om Duttons familietre lenger ned i artikkelen.

Mirren selv har uttalt at hun hadde et sterkt ønske om at karakteren hennes skulle snakke med irsk aksent. Faktisk snakker veldig mange karakterer i westernfilmer og -serier amerikansk, mens i virkeligheten var mange innvandrere.

Den store, irske immigrasjonen til USA var jo på slutten av 1800-tallet, så at Caras karakter har irske aner er selvfølgelig helt spot on. Taylor Sheridan er kjent for å ivareta både det historiske og det autentiske rundt urbefolkningen i USA. Så vi er ikke overrasket over at dette ivaretas også i 1923!

Dette må du vite om Dutton-generasjonene

Harrison Ford i 1923

James, Jacob, John. Hvem er egentlig alle disse? For å ikke gå i fullt Game of Thrones-modus med komplett forvirring om navn og slektstre, skal vi forsøke å oppklare de forskjellige generasjonene med Duttons og hvem som er hvem.

Første generasjon: James og Margaret Dutton, spilt av Tim McGraw og Faith Hill. Disse ble vi kjent med i 1883-serien. De var jo da som kjent de første som kom til Montana og slo seg ned på det vi i dag kjenner som Dutton Ranch. Sammen har James og Margaret barna Elsa og John.

Andre generasjon: Jacob Dutton står i spissen i den andre generasjonen med Duttons. Han møter vi som nevnt i 1923-serien. Han er broren til James Dutton og overtar ansvaret og driften av ranchen da James dør i en hesteulykke i 1893. Jacob Dutton er gift med Cara.

Tredje generasjon: James’ sønn, John, vokser til og gifter seg med sin kone Emma. Sammen får de en sønn som heter Jack.

Fjerde generasjon: Jack får en sønn som heter John Dutton jr.

Femte generasjon: John Dutton jr. (som vi faktisk har fått møte i Yellowstone, spilt av Dabney Coleman), er nå ansvarlig for driften av ranchen. Ranchen går, i tradisjon tro, til sønnen hans igjen da han dør. Hans sønn heter John Dutton III.

Sjette generasjon: Du gjettet riktig - den sjette generasjonen er John Dutton som vi er så godt kjent med i Yellowstone. Han spilles av Kevin Costner. Dersom han dør, og ranchen overlever, vil ranchen overlates til en av hans barn: Kayce, Beth eller Jamie.

Sjuende generasjon: Den sjuende generasjonen vil da være barna til Kayce, Beth og Jamie. Siden Kayce allerede har en sønn med sin kone Monica, Tate, er han den første i den sjuende generasjonen med Duttons.