Serier

Dette er 1923 - den nye Yellowstone-serien

Yellowstone har blitt en braksuksess verden over. Serieskaper Taylor Sheridan har laget to spin off-serier: 1883 og 1923. Vi tar et dypdykk i den siste Yellowstone-serien som tar oss tilbake til 1920-tallet.

Vibeke • 11. mai 2023 • 4 minutter lesetid

Dette handler 1923 om

Da SkyShowtime begynte å hinte om en ny spin off-serie fra Yellowstone-universet, steg forventningene i taket. De slapp en trailer på YouTube som satte standarden! Har du sett 1883 kan du kjenne igjen en del elementer. Volden, for eksempel. Fortellerstemmen forteller “hvordan vold alltid har hjemsøkt denne familien”. Her kan man med en gang trekke paralleller til både 1883 og Yellowstone.

Det er våpen, raske hester og knallharde knyttnever. Vi er uten tvil i den ville vesten og serieskaper Taylor Sheridan (geniet som har laget både 1883 og Yellowstone) beholder grepene han har meg seg i verktøykassa i begge de to andre seriene.

Kort fortalt handler serien om det tidlige 20. århundre. Serien er lagt 40 år etter at James og Margaret Dutton (fra 1883) fant sitt paradis i Montana og grunnla det vi kjenner som Dutton Ranch. Bare ti år etter, i 1893, dør James Dutton. Derfor er det nå broren, Jacob, som driver ranchen videre. Han får hjelp av kona Cara, nevøen John Dutton Sr. (som i 1883 bare var et barn spilt av Audie Rick) og Johns sønn Jack.

Helen Mirrens karakter i 1923

Disse spiller i 1923

I hovedrollene finner vi de Oscar-nominerte skuespillerne Helen Mirren og Harrison Ford. De spiller matriark og patriark Cara og Jacob. I tillegg har serien gjort at vi har fått øynene opp for et par skuespillerspirer som Brandon Sklenar, Julia Schlaepfer, Aminah Nieves og Darren Mann.

Sklenar og Schlaepfer spiller Spencer Dutton og Alexandra, et yrende romantisk par som forsøker å navigere seg gjennom verden for å komme tilbake til Montana. Det er selvsagt en krig på trappene i den ville vesten i Montana og Spencer, som den ressurssterke mannen han er, er høyt etterspurt hjemme på ranchen. Men historien om Spencer og Alexandra er antagelig en av høydepunktene gjennom 1923, så har du enda ikke sett serien, gled deg til denne kjærlighetshistorien.

I tillegg syns vi Helen Mirrens karakter er dødsrå og fortjener all mulig hyllest! Egentlig er alle steingode, men hvis vi skal trekke frem et par ting, så er det dette.

Mirren selv har uttalt at hun hadde et sterkt ønske om at karakteren hennes skulle snakke med irsk aksent. Faktisk snakker veldig mange karakterer i westernfilmer og -serier amerikansk, mens i virkeligheten var mange innvandrere fra for eksempel Irland. Den store, irske immigrasjonen til USA var jo på slutten av 1800-tallet, så at Caras karakter har irske aner er selvfølgelig helt spot on. Taylor Sheridan er kjent for å ivareta både det historiske og det autentiske rundt urbefolkningen i USA. Så vi er ikke overrasket over at dette ivaretas også i 1923!

Dette må du vite om Dutton-generasjonene

Harrison Ford i 1923

James, Jacob, John. Hvem er egentlig alle disse? For å ikke gå i fullt Game of Thrones-modus med komplett forvirring om navn og slektstre, skal vi forsøke å oppklare de forskjellige generasjonene med Duttons og hvem som er hvem.

Første generasjon: James og Margaret Dutton, spilt av Tim McGraw og Faith Hill. Disse ble vi kjent med i 1883-serien. De var jo da som kjent de første som kom til Montana og slo seg ned på det vi i dag kjenner som Dutton Ranch. Sammen har James og Margaret barna Elsa og John.

Andre generasjon: Jacob Dutton står i spissen i den andre generasjonen med Duttons. Han møter vi som nevnt i 1923-serien. Han er broren til James Dutton og overtar ansvaret og driften av ranchen da James dør i en hesteulykke i 1893. Jacob Dutton er gift med Cara.

Tredje generasjon: James’ sønn, John, vokser til og gifter seg med sin kone Emma. Sammen får de en sønn som heter Jack.

Fjerde generasjon: Jack får en sønn som heter John Dutton jr.

Femte generasjon: John Dutton jr. (som vi faktisk har fått møte i Yellowstone, spilt av Dabney Coleman), er nå ansvarlig for driften av ranchen. Ranchen går, i tradisjon tro, til sønnen hans igjen da han dør. Hans sønn heter John Dutton III.

Sjette generasjon: Du gjettet riktig - den sjette generasjonen er John Dutton som vi er så godt kjent med i Yellowstone. Han spilles av Kevin Costner. Dersom han dør, og ranchen overlever, vil ranchen overlates til en av hans barn: Kayce, Beth eller Jamie.

Sjuende generasjon: Den sjuende generasjonen vil da være barna til Kayce, Beth og Jamie. Siden Kayce allerede har en sønn med sin kone Monica, Tate, er han den første i den sjuende generasjonen med Duttons.

Kommer det en ny sesong av 1923?

Første sesong av 1923 har åtte episoder. Den første sesongen kan sees eksklusivt på SkyShowtime, som heldigvis er inkludert i Strim Mye og Strim Mest. Samtidig som den siste episoden ble sluppet, gikk Paramount ut med nyheten om at de lager enda en sesong av 1923. Og godt er det, for vi ble jo (igjen) helt hekta. Men selvsagt er lanseringsdatoen holdt tett til brystet, men vi antar at den andre sesongen av 1923 kommer i 2024.