
Slik ser du Tour de France på TV 2 Direkte
Fredag 1. juli går startskuddet for den 109. utgaven av Tour de France. Her er den komplette oversikten over hvordan du følger sommerens vakreste sykkelritt på TV 2 Direkte - gjennom det danske og franske landskapet.
Siden 2003 har de lange, vakre og underholdende sendingene fra Tour de France på TV 2 Direkte blitt en del av sommerferien vår. Christian Paasche, Mads Kaggestad og Marius Skjelbæk har blitt et fast inventar i TV-ruta når nordmenn skal følge det franske sykkelrittet i juli.
Og i år er intet unntak. Etter to år med pandemi, kommentatorbu i Oslo og ingen fransk sommerferie for gjengen i TV 2 Direkte, er de endelig tilbake på fransk jord for å dekke alt fra årets utgave av Tour de France!
Sterkt programlederlag på TV 2 Direkte
Også i år er det Christian Paasche og Mads Kaggestad som kommenterer rittet. Marius Skjelbæk skal være programleder i studio, hvor også Magnus Drivenes blir fast ekspert gjennom sommeren. Ingen Tour de France uten oberst Lauritzen! Dag Otto Laurtizen er selvfølgelig tilbake i løypa nå som verden er åpnet opp igjen. Han skal ha med seg gjester som Therese Johaug, Nils Jakob Hoff, Eyvind Hellstrøm og Sebastian Foss Solevåg.
Alle skal få oppleve Tour de France fra bilen til Dag Otto. Johaug og Hoff skal også ha en duell på sykkel opp til Alpe d'Huez dagen før rytterne skal opp det mytiske fjellet.
Tidligere proffsyklist Kurt Asle Arvesen skal også være en del av TV 2-stallen som ekspert. Han har en lang karriere bak seg som både rytter og sportsdirektør. Timingen kunne ikke vært bedre for å ha Arvesen med på laget, når det i år er målgang i Foix på en av etappene - stedet der Kurt Asle vant sin Tour de France-seier i 2008.

Nytt sykkelprogram på TV 2 Play
Før hver etappe vil Marius Skjelbæk ha et eget talkshow med gjester, innslag og oppkjøring til dagens etappe. På kvelden – etter Sportsnyhetene – er TV 2 på plass med et daglig Tour de France-magasin. Programleder her blir Sindre J. Olsen, som har med seg Dag Otto Lauritzen og Kurt Asle Arvesen i sendingene.
I tillegg til dette lanseres den nye TV 2 Play-serien «Klatrekongen kjendis». Serien lanseres 30. juni. I serien vil Dag Otto Laurtizen og Marius Skjelbæk fungere som sportsdirektører for åtte profilerte mennesker - fra tvillingsøstrene Vita og Wanda Mashadi, til Helene Olafsen, Helsesista, Rasmus Wold, Trygve Skaug, Emilie «Voe» Nereng, Hallgeir Kvadsheim og TV 2s egen Christian Paasche.
De tester ut livet som sykkelproffer og får kjørt seg i en fem kilometer lang bakke fra Sundvolden hotell til Kleivstua. Dette skal også sendes på TV under Tour de France.

Etappene i Tour de France 2022
1. etappe - 1. juli
København – København, 13,2 km (individuell tempo)
Årets Tour de France starter i sykkelbyen København! Her er det en drøyt 13 km lang individuell tempo som står på programmet. En flat og relativt teknisk tempo. Her blir det garantert spenning blant de sterke sammenlagtkanonene allerede på dag én!
2. etappe - 2. juli
Roskilde – Nyborg, 202,2 km
Den andre dagen byr på en ganske så flat etappe med en overraskelse på slutten. Da skal syklistene nemlig over det som kan være en relativt vindutsatt bro, Storebæltsbroen mellom Fyn og Sjælland!
3. etappe - 3. juli
Velje – Sønderborg, 182 km
I Danmark kan man nesten bare by på flate etapper, kan man ikke? Den tredje etappen byr (antagelig) opp til massespurt på slutten.
4. etappe - 5. juli
Dunkerque – Calais, 171,5 km
Den fjerde etappen er den første av årets etapper som er lagt til de franske landeveier. Den fjerde etappen er 171,5 km lang og er lagt til nordvestkysten i Frankrike. Dette er en etappe med litt av hvert av terreng og avsluttes i havnebyen Calais.
5. etappe - 6. juli
Lille Métropole – Arenberg Porte du Hainaut, 153,7 km
Den femte etappen byr på brostein, brostein og brostein! Nesten 20 kilometer med brostein er fordelt på elleve sektorer. Dette blir spennende! En liten favoritt blant etappene hittil.
6. etappe - 7. juli
Binche – Longwy, 219,9 km
Den sjette etappen byr på årets lengste etappe. Vi starter i Belgia, fen kjapp tur innom Luxembourg før vi avslutter i Frankrike. Det ryktes at avslutningen på etappen er blytung, så her må vi se opp for klatresterke bein!
7. etappe - 8. juli
Tomblaine – La Super Planche des Belles Filles, 176,3 km
Det er sjette gang at en etappe av Tour de France avsluttes opp til Planche des Belles Filles. I 2020 var det relativt høydramatisk opp disse høydemeterne, da Tadej Pogacar robbet til seg seieren på nest siste etappe fra Primoz Roglic.
Funfact: Roglic har konkurrert på høyt, internasjonalt i skihopping! Visste du det, du? Uansett! Dette er en sliteetappe hvor det er 24% på det bratteste like før mål. Puh!
8. etappe - 9. juli
Dole – Lausanne, 186,3 km
På den åttende etappen er vi øst i Frankrike og da må vi jo selvfølgelig en tur innom Sveits. Etappen er kupert, med en kort avslutning som passer godt til klatrerne med et snev av eksplosivitet i beina.
9. etappe - 10. juli
Aigle – Châtel Les Portes du Soleil, 183 km
Etappen starter på sveitisk jord, før den går inn igjen i Frankrike. Syklistene skal over ikke mindre enn tre fjelltopper før etappen avsluttes med en flat stigning på fire kilometer opp til mål.
10. etappe - 12. juli
Morzine Les Portes du Soleil – Megève, 148,1 km
Etter en vel fortjent hviledag skal vi endelig inn i Alpene! Her blir det nok røft opp til Megève, hvor klatringen totalt er på 21 kilometer. Her skal etappen avsluttes på en liten flystripe i målbyen. Det blir spennende!
11. etappe – 13. juli
Albertville – Col du Granon Serre Chevalier, 151,7 km
Nok en dag i Alpene, nok en dag med klatring. Her skal man over de Lacets du Montvernier, før man ca. to mil senere skal gyve løs på Col du Télegraphe. Så skal Col du Galibier bestiges - som er det høyete punktet i årets Tour de France med sine 2.642 meter over havet. Jada, du leste riktig! For å avslutte etappen med en skikkelig utfordring (for etappen har ikke hatt nok av det hittil), skal man opp Col du Granon - en brutal klatring på 11,3 kilometer med målgang på 2.413 meter over havet.
12. etappe – 14. juli
Briancon – Alpe d’Huez, 165,1 km
På den franske nasjonaldagen blir det feststemning opp til ikoniske Alpe d'Huez. I tillegg skal rytterne også en tur over Col du Galibier og Col de la Croix de Fer. Stigningen opp til legendariske Alpe d'Huez er nesten 14 kilometer lang. Her vil nok Dag Otto være å se, kan vi se for oss!
13. etappe – 15. juli
Le Bourg d’Oisains – Saint-Étienne, 192,6 km
Etter tre relativt harde etapper på rappen kommer det nå en roligere dag med en etterlengtet, flat etappe. Her er nok oddsen for at spurtlagene dukker opp på slutten av etappen relativt lav.
14. etappe – 16. juli
Saint-Étienne – Mende, 192,5 km
Den 14. etappen byr på en gammel kjenning! Nemlig flystripa i Mende. Men på vei dit skal man opp stigningen til Côte de la Croix Neuve, en stigning som byr på deilige 10% i tre kilometer.
15. etappe – 17. juli
Rodez – Carcassonne, 202,5 km
Det var her legenden Mark Cavendish tok en av etappeseierne sine i fjor. Det blir, etter alt å dømme, igjen en massespurt på denne etappen. Ikke noe feil med det!
16. etappe – 19. juli
Carcassonne – Foix, 178,5 km
Vi nevnte det litt lenger opp her, men det var jo i Foix at Kurt Asle Arvesen tok sin etappeseier i 2008. På etappens avslutning er det to klatringer, før det er en relativt teknisk og krevende utforkjøring på 27 km. En heidundandres etappe, med andre ord!
17. etappe – 20. juli
Saint-Gaudens – Peyragudes, 129,7 km
En kort etappe, men full av klatringer på de siste, åtte milene. Nok en etappe som avsluttes på en flystripe. Er det en Tour de France-greie? Denne gangen er det flystripen som ligger i Peyragues. Her er det bratt - nemlig 13% stigning på de siste 500 meterne. Phew!
18. etappe – 21. juli
Lourdes – Hautacam, 143,2 km
Her starter vi i Lourdes og avslutter opp Hautacam. Her er det nok en deilig klatring, med totalt 13,6 kilometer. Her skal vi over Col d'Aubisque og Col de Spandelles. Dette er en fresk etappe, men det er (heldigvis for rytterne) årets siste klatreetappe.
19. etappe – 22. juli
Castelnau-Magnoac – Cahors, 188,3 km
En flat etappe som oppladning til avslutningen på det hele. Vi starter i Castelnau-Magnoac og avslutter i Cahors.
20. etappe – 23. juli
Lacapelle-Marival – Rocamadour, 40 km (individuell tempo)
En nesten helt flat, individuell tempo står på programmet på den nest siste dagen av årets Tour de France.
21. etappe – 24. juli
Paris La Défense Arena – Paris Champs-Élysées, 115,6 km
Trenger vi egentlig å nevne noe om denne etappen? Dette er den mest kjente av de alle - nemlig den prestisjefylte avslutningen inn til Champs Elysées.