Bilde av Atle Guldbrandsen

Strimetips fra Atle Gulbrandsen

Sjekk ut hva verdens råeste Formel 1-kommentator trekker ut av ermet på kjøredressen. Vi snakker de beste bilfilmene og TV-programmene.

Hvis Atle Gulbrandsen liker det, digger vi det. Enkelt og greit. Formel 1-kommentatoren drikker bensin til frokost og spiser dekkgummi til lunch. Og nå står en ny sesong med verdens raskeste sirkus klar på startstreken. Er det noen som har oversikten, kunnskapen og hjertet for bilsporten så er det vår venn i V Sport. Her er hans favoritter når det kommer til racingdokumentarer – og bilfilmer i ordets både smaleste og videste forstand.

20. mars er Formel 1 tilbake, med sesongens første løp, Bahrain Grand Prix på Bahrain International Circuit. På startstreken står Max Verstappen og Lewis Hamilton. Atle Gulbrandsen er så klar at han tripper. Den 73. utgaven av FIAs Formel 1-verdensmesterskap ligger an til å bli episk.

Med V Sport hos Strim er du sikret alle Formel 1-duellene – pluss Dennis Hauger i Formel 2! V sport-kanalene er inkludert i sportsabonnementene Strim Mye + Sport og Strim Mest + Sport.

Sjekk ut alle bilsportstilbudene til V Sport i oversikten under. I tillegg får du Erling Braut Bundesliga og Europa League på fotballfronten. Selvfølgelig også verdenscup i langrenn, hopp og kombinert på vinteren.

Bilsport på V Sport

• Formel 1: Sesongstart 20. mars i Bahrain
• Formel 2 - Følg Dennis Hauger i hans første sesong på nest øverste nivå
• Moto GP
• NASCAR
• V8 Supercar
• Porsche Supercup
• Speedway Grand Prix
• World Endurance Championship
• IndyCar

Atle tipser: Racingdokumentarer og bilfilmer hos Strim

Verstappen - Lion Unleashed

Viaplay - 2022 - Sport, Dokumentar

En helt fersk dokumentar om det nederlandske vidunderbarnet Max Verstappen, hvor han ser tilbake på fjorårets første Grand Prix-tittel? Å, jadda. Verstappen er den regjerende mesteren i Formel 1-sirkuset, etter en vanvittig duell i sesongavslutningen like før jul i fjor. Nå kan vi ikke vente på årets tvekamp mellom nederlenderen og den britiske veteranen og gentlemannen Lewis Hamilton.

Og for en sesongavslutning det var. Forbikjøringen, dramatikken og etterspillet. Puh! Og før vi skrur om tenningsnøkkelen for en ny sesong på V Sport og Strim, må du få med deg denne. Faren Jos og manageren Raymond bidrar også med innsikt, og Max sjøl avslører nye detaljer rundt den avgjørende duellen med Hamilton! Perfekt oppvarmingsrunde.

Senna

Viaplay - 2010 - 12+ - Sport, Dokumentar - IMDb: 8,5

En helt fantastisk dokumentar om legenden og mestersjåføren Ayrton Senna. Brasilianeren var den fødte vinner, og dette er mesterlig utført av regissør Asif Kapadia. Var du Formel 1-fan på det sene 80- og tidlige 90-tallet, er sjansen stor for at Senna var den store helten din. Det er ingen spoiler at han døde altfor tidlig som 34-åring i en tragisk krasj på Imola-banen i San Marino i 1994.

Dette ligger som et konstant bakteppe i dramaturgien. Her får vi rivaliseringen med hans arrogante erkefiende, Alain Prost fra Frankrike. Gudestatusen i hjemlandet. Familielivet. Så vi kommer også tett innpå mennesket Senna. Og dokumentaren er mesterlig klippet, redigert og fortalt av Kapadia. Her spiller det ingen trille om du aldri har hørt om Formel 1 før, det er rett og slett bare en glimrende film. Ikke overraskende da, at den er regnet som en av tidenes beste sportsdokumentarer.

Superswede

Viaplay - 2017 - 12+ - Sport, Dokumentar - IMDb: 7,2

Ronnie Peterson. Enda en legende som døde så altfor tidlig, etter en voldsom krasj i 1978. Svensken med det bilsportklingende navnet, var et naturtalent og en naturkraft på banen. Denne fine dokumentaren er en hyllest til både mannen og utøveren.

70-tallet var preget av glamour, men Peterson var først og fremst familiemann og racingsjåfør. Her får vi nære og fine intervjuer, og arkivklipp hvor de som sto ham nærmest er med. I tillegg til legender som Niki Lauda, Mario Andretti og Emerson Fittipaldi. Dette var en tid hvor sikkerhet ikke akkurat sto i høysetet. De heftige racingklippene viser hvor mye sporten har utviklet seg. Det sto ikke på motet når gutta freste ut av depotet!

Rush

Viaplay - 2013 - 12+ - Action, Dokumentar - IMDb: 8,1

Her får du den sanne historien om rivaliseringen mellom østerrikeren Niki Lauda og briten James Hunt på 70-tallet. En godt fortalt historie dette, om årelang rivalisering, ulykker og to helt forskjellige racerførere. Med Ron Howard i registolen blir dette meget underholdende, og racingsekvensene er godt balansert.

Chris Hemsworth og Daniel Brühl er gullegode som henholdsvis Hunt og Lauda. Gutta var diametrale motsetninger, men respekterte hverandre hele veien fra Formel 3 til Formel 1. Der Hunt var en playboy som kjørte med hjertet, var Lauda den iskalde og kalkulerende motsatsen. Det er et godt utgangspunkt for en god historie! En av mine favoritter, melder Atle Gulbrandsen!

Days of Thunder

Paramount+ - 1990 - 12+ - Action - IMDb: 6,1

Da forlater vi virkeligheten helt og holdent, og går over i fiksjonens racingverden! Fun fact! Dette er NASCAR-filmen som førte Nicole Kidman og Tom Cruise sammen. For deres lille filmromanse på lerretet ble ikke lenge etter et ekteskap i virkeligheten. Cruise spiller Cole Trickle, en ung fyr med et naturtalent for å kjøre racerbiler. Kidman spiller Claire Lewicki, legen som må rehabilitere Cole etter en stygg ulykke.

Robert Duvall spiller teamsjefen Harry Hogge, en veteran i NASCAR-miljøet. Han gjenkjenner talent når han ser det, for å si det sånn! Nå har han satset alt på denne unge villbassen. En villbass som må temmes og modnes før det avgjørende løpet på legendariske Daytona International Speedway. (Fakta: det er plass til 168.000 tilskuere der). Filmen er regissert av Top Gun-regissør Tony Scott. Filmen fikk den halvsarkastiske merkelappen Top-Gun-on-wheels, ettersom den stort sett følger samme grunnoppskrift. Det lever vi fint med, for dette er en kul klassiker!

Bilde fra filmen Days of Thunder på Paramount+

The Fast and the Furious

Viaplay - 2001 - 15+ - Krim, Thriller, Action - IMDb: 6,8

Her snakker vi legendarisk gatebilfranchise! Vi har de aller fleste filmene i serien liggende klare på Strim vi, vet du. Dette er den aller første filmen i en av historiens mest innbringende filmserier (sjuende plass). Hovedrolleinnehaver Paul Walker fikk legendestatus etter sin tragiske død i 2013.

Enorm popularitet hos blodfansen såklart, men ikke å forakte selv om du verken er råner eller gatebilentusiast. Under det stylede panseret på denne filmen lurer en dramaturgisk motor som drives av et “undercover cop”-plot. Underholdning for hele verkstedregningen!

Drive

TV 2 Play - 2011 - 15+ - Drama, Krim, Thriller - IMDb: 7,8

Denne er brutal og neonvakker på samme tid. Ryan Gosling spiller bilmekanikeren og stuntsjåføren Driver, som på dagtid leier seg ut til forskjellige filmproduksjoner. På kveldene sitter han imidlertid bak rattet i ulike fluktbiler under en rekke brutale ran. Men når man involverer seg med tunge kriminelle, må man regne med litt trøbbel på privaten.

Både dama Driver er forelsket i, og hennes sønn, blir dratt inn i pengeoppgjøret mellom ham og hennes eks-mann. Og han blir nødt til å gire om og ta saken i egne hender. Kontrastene slår deg i bakken i denne stilfulle og rå filmen. En urovekkende stille og lavmælt bilthriller fra den danske regissøren Nicolas Winding Refn. Som selv ikke har lappen, etter 8 stryk på oppkjøringen (!).

Bilde fra filmen The Italian Job på Paramount+

The Italian Job

Paramount+ - 2003 - 12+ - Action - IMDb: 7,0

En heistfilm med fete biler og masse kjøring kan vi lett anbefale. Trenger ikke lure med Donald Sutherland, Mark Wahlberg, Mos Def, Jason Statham, Charlize Theron og Edward Norton på rollelista. Her er det Mini Coopers og Aston Martins, italienske bygater og pittoreske landeveier i fleng. Og biljakter, så klart.

Du får et deilig gentlemansplott, som dreier seg om å luske ut en ikke ubetydelig mengde gullbarrer fra en safe i Venezia. Regissør F. Gary Gray guider oss gjennom denne lettbente, og meget underholdende, remaken av originalen (1971) med eleganse!

Locke

HBO Max - 2013 - 16+ - Drama - IMDb: 7,1

Her snakker vi bilfilm på en litt annerledes måte. Vi liker når regissører og manusforfattere gir seg selv begrensninger. Og det gjør Peaky Blinders-skaperen Steven Knight her. Til de grader. Hele filmens handling foregår nemlig inne i én og samme BMW. Og selv om vi hører stemmene til flere mennesker på telefonen, får vi kun se én mann i monitor, i hele filmen.

Den mannen er heldigvis Tom Hardy. Herre min hatt, som han spiller i denne filmen. Han er god. Han er nyansert. Han er en av de beste. For dette kunne lett falt sammen som et korthus, akkurat som livet til hovedpersonen. Ivan Locke sitter i bilen på vei til elskerinnens fødsel (!). Men akkurat denne dagen kunne ikke timingen vært dårligere. Skulle vært på jobb. Skulle vært med familien. Men vi blir med Tom Hardy på en kjøretur, vi. Strålende film.

Mad Max: Fury Road

TV 2 Play - 2015 - 18+ - Action, Adventure - IMDb: 8,1

Denne mastodonten av en actionfilm har kjøretøyene i orden. Det er nesten umulig å beskrive de drøye “bilene” i denne filmen, så det må du bare sjekke ut selv, egentlig. Her er mer eller mindre hele filmen en intens jakt ute i ørkenen, med noen helt vanvittige actionscener. Og en intensitet som hamrer løs på sansene dine. På en bra måte. Handlingen er både sprø og postapokalyptisk, med et hardt musikkscore signert Junkie XL.

Det var Mel Gibson som var trekkplasteret i de tre Mad Max-filmene fra 1979-85, men her har Tom Hardy tatt over som Max Rockatansky. Regissøren var den samme da som nå, legenden George Miller. Det er ventet en femte Mad Max-film i 2023, så her er det bare å kjenne sin besøkelsestid.

Ronin

Viaplay · 1998 · 15+ · Krim, Thriller, Action · IMDb: 7,3

Her må du forberede seg på et par av de heftigste og beste biljaktscenene i filmhistorien. Regissør John Frankenheimer leverer så det holder på høy fart i trange Paris-gater. En gjeng med eks-agenter og ymse spionfagkyndige skikkelser samles i et varehus. Oppdraget er å få kloa i en koffert, som både russere og irer er villige til å både dø og drepe for.

Men når lojalitet er mangelvare og alle prøver å redde sitt eget skinn, kan hvilket som helst oppdrag implodere. Denne filmen får mye bedre publikumsscore enn den sanker hos kritikerne. Det sier kanskje noe om underholdningsfaktor over kunstnerisk nivå. Men, et episk stjernelag av skuespillere, masse spionsnacks, og de nevnte, elleville biljaktene er mer enn nok, spør du oss.

Thelma & Louise

Viaplay - 1991 - 15+ - Drama, Krim, Action - IMDb: 7,5

Jada, nå begynner vi for alvor å komme langt unna Formel 1-relevansen her, men hei! Det er mer i livet for bilinteresserte enn fart, eller hva? Roadtrips, for eksempel. Det er digg å bare cruise litt òg. Denne Ridley Scott-klassikeren gir en herlig, rebelsk frihetsfølelse. Ikke bare søndagskjøring, her heller. Vi snakker selvfølgelig om avslutningsscenen.

Susan Sarandon og Geena Davis er helt magiske. Mens gutta boys – Brad Pitt og Harvey Keitel – spiller andrefiolin. Uansett, kjenn vinden i håret med denne legendariske girl power-filmen. En film tidlig ute med å vise fingeren til både patriarkat og samfunnsnormer. En av de store, popkulturelle klassikerne.