Bilde fra filmen Spider-Man: Homecoming på Viaplay

Godbiter som utløper i mars

Hver måned kommer det mengder av filmer du kan se med Strim – for andre renner tiden ut. Vi har plukket ut seks godbiter du bør se, før de utløper fra strømmetjenestene du finner hos Strim.

Escape from Pretoria

Paramount+ - 2020 - 12+ - Thriller - IMDb: 6,8
Utløper: 24. mars

Vi starter ballet med en historie fra virkelighetens Sør-Afrika i apartheidtiden. ANC-aktivistene Tim Jenkin (Daniel Radcliffe) og Stephen Lee (Daniel Webber) blir fengslet for å distribuere ulovlige flygeblader med hjemmelagde konfettikanonbomber. Med lange dommer og kjip behandling fra fengselsvakter som gjør sitt ytterste for å plage livskiten ut av dem, er det bare en ting som gjelder. Å rømme.

En skikkelig up-tempo thriller dette. Daniel Radcliffe er sterk som Jenkin. Filmen er adaptert fra boka hans Inside Out. En nervepirrende sjangerfilm med politiske undertoner fra midten av 70-tallet, skal du ikke kimse av.

Bilde fra Escape from Pretoria på Paramount+

Spider-Man: Homecoming

Action, Adventure - 2017 - 12+ - IMDb: 7.4 - Viaplay
Utløper: 29. mars

Dette er mange superheltfans’ favoritt de siste årene. Spider-Man universet har virkelig fått sin tilmålte og fortjente tid på lerretet, og har gått igjennom mange hamskifter. I denne fornøyelige saken er det flinke Tom Holland som spiller en purung edderkoppmann. Den 15 år gamle Peter Parker er ivrig etter å ta sine relativt ferske superheltegenskaper til “the next level”.

Han prøver å briefe med skillsa sine for Avengers-sjefen Tony Stark, spilt av Robert Downey Jr. Men samtidig er han en helt vanlig high school-gutt, som har et vanlig liv og vanlige venner å konsentrere seg om. Og en superskurk, i Michael Keatons skikkelse, attåt. I tillegg dukker kule navn som Zendaya, Gwyneth Paltrow og Marisa Tomei opp. Underholdning fra øverste Hollywood-hylle!

Sexy Beast

Krim, Drama - 2000 - 16+ - IMDb 7,3 - HBO Max
Utløper: 31. mars

Ben Kingsley er rå. Ikke bare fordi han er en glimrende skuespiller, men fordi han dukker opp i så utrolig forskjellige roller. Allsidigheten selv der, altså. Fra Gandhi til den frådende, hissige eks-gangsteren Don Logan her, i denne filmen med den noe forvirrende tittelen Sexy Beast. Men han er ikke alene om å briljere. Samspillet med Ray Winstone er intet mindre enn fantastisk.

Winstone spiller Dove, som lever livets glade dager på den spanske solkysten med sin pensjonerte pornoskuespillerkone (Amanda Redman). Det er helt til Logan ankommer. For som Dove sier, han er ikke en mann du kan si nei til. Det tar ikke lang tid å skjønne hvorfor. For her leverer Kingsley en helt absurd truende, gæren og intens rollefigur. Du kan jo bare gjette hva som skjer når han spør Dove om å bli med på en siste ransjobb i London. En film full av sterke scener, som blant kjennere er en skikkelig kultfilm. Og en av Kingsleys kuleste roller.

Shame

Drama - 2011 - 16+ - IMDb 7,2 - HBO Max
Utløper: 31. mars

Regissør Steve McQueen kan man alltid stole på. Michael Fassbender også. De to har senere også jobbet sammen på 12 Years a Slave. Her spiller Fassbender den sexavhengige og plagede Brandon, i en rolle han vant prisen for beste skuespiller på filmfestivalen i Venezia. Han lever et sterilt liv i en steril leilighet, med en meningsløs jobb i et nakent og dødt kontorlandskap på Manhattan.

Like følelsesløst og sterilt er både hans indre liv og sexliv. Og McQueen er en mester i å fortelle dette gjennom bilder. Som så ofte med store regissører, er det alt som ikke vises som skaper det fullstendige bildet av en fortapt mann, her. Hvordan sexpartnerne hans ikke gis oppmerksomhet av kameraet. Hvordan Fassbenders spill gjør Brandons følelser ikke-eksisterende. Helt til søsteren hans, Sissy (Carey Mulligan), plutselig re-introduserer seg selv i livet hans. Til tross for deres forskjeller, er de likere enn de tror. En relativt mørk film det er vanskelig å ikke føle seg både berørt og nummen av, og som rent filmatisk er lysende godt fortalt.

La Pianiste

Drama - 2001 - 16+ - IMDb: 7,5 - HBO Max
Utløper: 31. mars

Isabelle Huppert og Benoit Magimel vant begge prisen for beste skuespiller på filmfestivalen i Cannes i 2001, for rolletolkningene sine i denne Michael Haneke-filmen. Som også vant for beste film. Solid, det! Den østerrikske regissøren er en av de store, internasjonale filmskaperne.

Huppert spiller Erika Kohut, en høyt respektert pianoinstruktør ved konservatoriet i Wien. Men bak den strikte fasaden skjuler det seg en kompleks psykologi. Hjemme deler hun seng med sin mor – og snart med sin unge, kjekke student, spilt av Magimel. Hun er manipulerende, selvstraffende og avstumpet. Har man sett Haneke-filmen(e) Funny Games (fun fact: han regisserte både originalen og Hollywood-versjonen), vet man at han er en mester i “vanskelig” psykologi, for å si det mildt. Dette er drama med stor D.

Flawless

Thriller - 2007 - 15+ - IMDb 6,7 - TV 2 Play
Utløper: 31. mars

Demi Moore spiller den elegante, men kyniske, Laura Quinn, som jobber med diamanter i 1960-tallets London. Hun ser gang på gang sine mannlige kolleger bli forfremmet, til sin store bitterhet. Så da Michael Caine i rollen som den eldre vaskehjelpen i firmaet, kommer med et tilbud hun ikke kan si nei til, ja, så sier hun ja. Hobbs, som han heter, har nemlig gått og grublet på en vanntett, litta ransplan i alle disse årene. Tid for hevn!

Det er 1984-regissør Michael Radford som styrer spakene her, og han kan sine saker. Det er alltid deilig med filmer hvor regissøren kan filmens regler ut til fingerspissene, og her leker han med formatet. Kul periodefilm.