Filmer

Nye julefilmer du må se

Juleferien er full av TV-tid. Men hva med å se noen nye julefilmer, ikke bare de gode, gamle klassikerne? Her er noen (ganske) nye julefilmer du må se.

Erlend • 29. november 2023 • 5 minutter lesetid
En gammel nisse sitter i en mørk grotte og studerer en ønskeliste fra barna

Snekker Andersen og Julenissen

Nordisk Film+ · Familiefilm · 2016 · 1 time og 10 minutter · Tillatt for alle

Snekker Andersen, eller “Snikker Ændersen” som kanskje mange vil tenke høyt, elsker julefeiringa mer enn noe annen høytid! Han strekker seg langt og lengre enn langt for at familiens feiring skal bli så bra som overhodet mulig. Og det blir jo ikke perfekt uten et besøk av julenissen. Men denne gangen går det riktig så gæli for Mr. Andersen. Men det fikser jo han, selvsagt! Dette er en av Alf Prøysens hyggeligste fortellinger som bare må ses i juleferien.

Skuespillerne i den norske julefilmen Gledelig Jul poserer blidt for kamera

Gledelig jul

Nordisk Film+ · Komedie · 2020 · 1 time og 30 minutter · Tillatt for alle

Gledelig jul er en norsk julefilm og komedie fra 2020. Vi snakker skuespillere som Anne Marit Jacobsen, Hege Schøyen, Otto Jespersen og flere av kremtoppene av norske skuespillere. Det er ingen ringere enn Erlend Loe som har skrevet manuset - og da må det jo bli bra. Dette er en komedie om relasjoner og forhold, hemmeligheter på godt og vondt og kampen for juletilværelsen. For det er jo det det handler om i juleferien, det å unngå å gå i oppløsning på grunn av den anstrengte familiekosen.

Grafikk for filmen Tre nøtter til Askepott på TV 2 Play med Strim.

Tre nøtter til Askepott

TV 2 Play · Familiefilm · 2021 · 1 time og 27 minutter · Aldersgrense: 7 år

Den nye versjonen av Tre nøtter til Askepott med Astrid S i hovedrollen kom i 2021. Noen var selvfølgelig skeptiske. Skulle en ny vri av den tradisjonelle julemorgen-filmen faktisk tre inn i våre julete liv? Joda! Astrid S og Cengiz er som født til rollene sine og passer som hånd i hanske inn i dette juleeventyret! Det hjelper selvsagt også at Astrid S bidrar med musikk, noe som gjør at Askepott ble, om mulig, enda hyggeligere å se på.

Et hus fullt av julegjester står i døråpningen til et voldsomt snøvær

Den tiden på året

Viaplay · Komedie, drama · 2019 · 1 time og 39 minutter · Aldersgrense: 9 år

Hva er det med dansker og hysteriske komedier? Nok en gang får vi servert en herlig julekomedie fra våre gode venner i Danmark. Settingen er tradisjonsrik nok: et kaotisk familiehus står på hodet i forberedelsene til julefeiring med storfamilien. Feiringen får et kleint teppe hevet over seg når det stort sett blir servert spydigheter og uheldige situasjoner til bords. Du vet, litt sånn som det kan bli i store familier med en herlig bukett av mennesker. Kremt.

Hvis du ønsker noe annet enn tegnefilm og animasjon til julebrusen, da er dette noe for deg! Danske skuespillere med en stor dose humor slår aldri feil, uansett årstid.

En mann i vinterklær står foran et bittelite gult hus.

En julefortelling til jul

HBO Max · Familie, Komedie · 2022 · 1 time og 42 minutter · Aldersgrense: 7+

Den kjente og kjære julefilmen A Christmas Story kom ut i 1983. I oppfølgeren møter vi igjen den lille gutten Ralphie, som nå har blitt voksen. Nok en gang må han håndtere julen og alt som følger med den, men denne gangen som far selv.

Dessverre har vi ikke den første filmen i Strim akkurat nå, men dette er absolutt en oppfølger som er verdt å få med seg. Den setter deg godt i julestemning, og er full av humor og kos. Det er ordentlig morsomt for oss som har sett originalen å se Ralphie igjen, denne gangen gift med to barn.

En jente sitter foran en liten drage som spytter ild

Dragevokterens Jul

TV 2 Play · Familiefilm · 2021 · 1 time og 11 minutter · Aldersgrense: 6 år

"Aldri bli sett, aldri bli tatt og aldri bli kjent med noen" er Saras mantra. Hun er 11 år og bor i den lille byen Kjedli. Hun beveger seg rundt i byen som usynlig ninja i håp om å finne et sted å feire jul. Men plutselig kræsjlander en drage i byen! Hun blir nødt til å spørre noen om hjelp, nemlig nabogutten Mortimer. Sammen bestemmer de seg for å hjelpe dragen, slik at den kommer seg hjem igjen og tilbake dit den hører hjemme.

Dette er en nydelig film med humor og hjertevarme som handler om å tørre å bli sett for den man er. Sleng på en god dose vennskap og troen på det utrolige også. En kjempefin julefilm for familien om man ønsker seg noe "utenom det vanlige" i desember.

En mann gjemmer seg bak en traktor i et snødekt landskap mens han holder en pistol

Fatman

TV 2 Play · Komedie · 2020 · 1 time og 35 minutter · Aldersgrense: 15 år

Spoileralert: se for deg at julenissen faktisk finnes. Han er en voksen mann, med grått, rotete skjegg. Han er blakk. Han er fordrukken og pistolviftende. Han er rett og slett ikke slik som eventyrene om julenissen sier at han er.

Mel Gibson spiller Fatman. Han spiller denne blakke, noe First Price-lignende julenissen. Han er blakk fordi de fleste barna nå om dagen er slemme og ikke kvalifiserer til hjemmelevering av gaver. Staten gir han ingen støtte når etterspørselen synker og levebrødet hans forsvinner. Det er rett og slett beintøft som julenisse.

Dette er en helt annen vri på en julefilm, men det gir oss også en god dose glede. Mel Gibson er aldri feil, selv ikke som en fordrukken og pistolviftende julenisse.