Filmer

Martin Scorsese sine beste filmer

Martin Scorsese er en av filmens aller største legender. Han har gitt oss episke drama, hardbarka gangstere og ikke minst minneverdige antihelter. Men bak den uvanlig tøffe fasaden lurer det alltid en god historie om folk med helt vanlige følelser. Han holder det ekte, med andre ord. Her er noen de beste filmene av Martin Scorsese.

Erlend • 11. september 2023 • 6 minutter lesetid
En illustrasjon i rødt av et bybilde. Siluetten av en kvinne står i ett vindu. En hånd holder en sort revolver i forgrunnen.

Mean Streets

Nordisk Film+, TV 2 Play • Thriller, Krim, Drama • 1973 • 1 time og 47 min

Dette er Martin Scorseses andre spillefilm. Og hans første mafiafilm. Filmen åpner i bra mafiastil, og som fan av mafiafilmer, gav den meg godfølelsen fra første stund.

Harvey Keitel og Robert De Niro leverer glitrende skuespill som de to hovedrollene Charlie Cappa og Johnny Boy. Begge to er smågangstere som drømmer om å komme inn i varmen hos de store gutta. En film full av hardkokt realisme, skildret enkelt, men solid i alle ledd. Det visuelle er på plass, skuespillet er godt og handlingen gir oss mange interessante konflikter underveis.

Filmen er langt fra Scorseses beste. Men en solid film som alle fans av mafiasjangeren absolutt bør få med seg.

Halvprofiler av to menn og en kvinne i klær fra 1800-tallet. Tittelen Gangs of New York foran.

Gangs of New York

HBO Max • Krim, Drama • 2002 • 2 timer og 40 min

I Gangs of New York tar Martin Scorceses oss med i en bloddryppende virkelighet. Bydelen Five Points var full av korrupsjon, lovløshet og hvor alt var til salgs. En nesten glemt del av Manhattans historie, overskygget av nyere tids konfrontasjoner mellom ulike grupperinger.

Vi blir her introdusert til de mest brutale bandekrigene du kan tenke deg, hvor alt som betyr noe er hvilken religion du tror på, eller hvilken etnisk gruppe du tilhører. Roter du deg bort i feil område, er balltre og kniver alt som venter deg.

Liam Nilson og Brendan Gleesons rolletolkninger er utrolig sterke, og filmen er både vakker og brutal samtidig. Dette er en storslått film, absolutt en fascinerende historie, men til tross for sin nesten 3 timer lange spilletid virker filmen noe oppstykket.

Leonardo DiCaprio med myriad av mennesker i bakgrunnen fra filmen The Wolf of Wall Street på HBO Nordic via Strim.

The Wolf of Wall Street

SkyShowtime • Drama, Komedie • 2013 • 2 timer og 52 min

Å, herre min hatt. For noen legendariske scener det er i denne. Og det er få filmer som har en større GIF-bank. Men bortsett fra å gi deg SoMe-valuta av høy verdi, er dette allerede en klassiker for mange. Martin Scorsese leverer humordrama av beste sort.

Leonardo DiCaprio er i storform som Jordan Belfort. Aksjemegleren som opererer litt sånn, du vet, på kanten av loven. Vi kan vel si at det blir mest på feil side av loven, uten å spoile noe særlig.

En typisk rise-and-fall-historie. Føles som en perfekt blanding av finansklassikeren Wall Street og kultfilmen Boiler Room. Med en dæsj Catch Me If You Can.

At filmen er tre timer lang gjør ingenting. Dette er både lættis og spenning. Jonah Hill, Margot Robbie og Matthew McConaughey gjør også noen herlige roller. Noe som bidrar til at minuttene flyr avgårde.

Leonardo Dicaprio ser mot kamera. En øy med falleferdige bygninger og et fyrtårn i bakgrunnen.

Shutter Island

TV 2 Play • Thriller, Mysterie • 2010 • 2 timer og 12 min

Nå er du sterk, Martin Scorsese. Det er lett å bli skremt av typiske Halloween-filmer, men det sies at barn i skummel maske har en begrenset psykologisk effekt. Dette er noe annet. For her bygger Scorsese stein på stein. Og da blir det psykologisk thriller av den hjertebankende sorten.

Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) og hans partner (Mark Ruffalo) drar til galehuset/fengselet på Shutter Island. De etterforsker rømningen til en kvinnelig innsatt som har drept sine barn.

Dette er en både intrikat og vond historie som er grusomt godt fortalt. Skjulte agendaer, egne motiver og overraskende vrier og vendinger fra en av regihistoriens største mestere. Ben Kingsley og Max von Sydow er like mesterlige.

Nå kan du leie Shutter Island på TV 2 Play.

Filmposter for The Departed med bilde av Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio og Matt Damon.

The Departed

HBO Max • Drama, Action • 2006 • 2 timer 25 min

The Departed er en heidundranes oppvisning av en voldelig krimthriller, og kanskje en av de beste filmene Martin Scorsese har laget i gangstersjangeren.

The Departed har alt. En fantastisk oppbygning, god karakterutvikling, mesterlig regi, et glitrende manus, herlig stemningsmusikk og et skuespillergalleri av dimensjoner. Filmen har action, romantikk, tvister og spennende problemstillinger å by på, mer enn nok til å kunne tilfredsstille enhver fan av både Scorsese og sjangeren generelt.

Uten å avsløre for mye av filmen, spiller Jack Nicholson Bostons mektigste mafiaboss. Dette er en av de beste prestasjonene han har gjort, og noen av scenene får hårene til å stå rett opp. Delstatspolitiet jobber hardt med å ta knekken på han, men med muldvarper på hver sin side av loven er filmen en thriller fra start til slutt. Matt Damon og Leonardo Dicaprio er geniale i sine roller. Som alltid. Mark Wahlberg stjeler allikevel showet i mange av scenene som munnrapp FBI agent med en veldig kort lunte.

Har du ikke sett denne enda, kan jeg garantere at den holder mål, selv etter 17 år.

Ray Liotta, Robert De Niro og Joe Pesci i halvprofil kledd i dress med sort bakgrunn på alle kanter.

Goodfellas

TV 2 Play • Action, Drama • 1990 • 2 timer 19 min

Martin Scorseses fascinasjon av kriminelle miljøer er ingen hemmelighet. Og Goodfellas er en nesten perfekt episk fortelling om gangsteren Henry Hill og veien hans inn i mafialivet.

Filmen er en dyptgående studie av New York mafiaen over en 30-års periode. Ray Liotta leverer en solid prestasjon som Henry Hill, en guttunge fra Brooklyn som drømmer om å bli en ekte gangster. Allikevel er det Robert DeNiro og Joe Pesci som stjeler hver scene de er i. Selv 30 år etter får jeg frysninger når jeg tenker på visse scener i filmen. Fantastisk!

Goodfellas var en av de viktigste filmene som ble laget på 90-tallet. Mange kjente filmer som Pulp Fiction, Fargo, The Usual Suspects og The Silence of the Lambs hadde sannsynligvis aldri blitt laget uten innflytelsen fra Goodfellas. Filmen er et må se for alle som elsker filmer, og har du ikke sett den har du sjansen nå.

Du kan leie Goodfellas på TV 2 Play her.

Poster for filmen Taxi Driver med Robert De Niro av Martin Scorsese.

Taxi Driver

Viaplay • Drama, Krim • 1976 • 1 time og 49 min

You talkin´ to me? Kanskje Robert De Niros mest minneverdige filmreplikk. Fullstendig improvisert av en purung De Niro og helt uforglemmelig. Og det er det du sitter igjen med etter du har sett Taxi Driver. Det er en uforglemmelig film.

Filmen følger Travis Bickle, spilt av Robert De Niro, en Vietnam-veteran ute av stand til å sove. Legger du til en mildt sagt ustabil psyke, har du utgangspunktet for en av tidenes sterkeste psykologiske dramaer. Travis kjører taxi på natta i New York. Greit nok det. Men historien spinner raskt over til en slags misforstått superhelthistorie. Travis har høye tanker om seg selv, med en forkjærlighet for vold, og slår tilbake mot menneskene han mener har ødelagt hjembyen New York.

Taxi Driver er en vond film å se. Men på en god måte. Robert De Niro og Jodie Foster leverer fantastiske prestasjoner, og Scorsese styrer filmen med en stødig hånd gjennom handlingen. Denne må du legge til i favorittene dine og se en gang du har tid til å sette deg godt til rette i sofaen.

Er du fan av Martin Scorsese?

Dette er kun et utvalg av filmene hans vi har i Strim.

Sort-hvitt bilde av Martin Scorsese i frakk med koffert stående i en mørk overgang med ryggen til kamera.