Kundenytte

Vurderer du å streame Premier League via IPTV? Dette risikerer du.

Bruken av IPTV og ulovlige løsninger har økt de siste årene. De siste estimatene er at opptil 10% av norske sportsfans bruker IPTV for å se Premier League og annen sport. Men er det egentlig så lurt?

Merete • 5. juli 2024 • 4 minutter lesetid
En person ser på fotballkamp på en mobilskjerm

Hva er IPTV?

IPTV står for Internet Protocol Television. Dette er et system som sender TV-signaler over internett. De siste årene har IPTV blitt synonymt med ulovlig strømming av tv.

Økt bruk blant nordmenn

Prisene for engelsk fotball og annen sport har de siste årene økt kraftig. Hånd i hånd med prisveksten går den økte bruken av IPTV. I stedet for å betale originalpris for innholdet hos rettighetshaver, øker antall nordmenn som foretrekker å betale for IPTV.

Salg og kjøp av IPTV er piratvirksomhet

De som selger tjenesten, altså IPTV, betaler ingenting for innholdet. De har stjålet det. Derfor kan de selge og distribuere det billig. I tillegg sitter de igjen med hele fortjenesten selv.

Distribusjon og streaming via IPTV er straffbart i Norge

Du visste kanskje fra før at det er ulovlig i Norge å distribuere uautorisert tilgang til TV-kanaler. Straffeloven §203 sørger for det. Uautorisert tilgang betyr jo tross alt at man har stjålet innholdet man sender ut. Men visste du at det også er ulovlig å bruke IPTV? Både åndsverkloven (§3) og straffeloven (§203) sier at det er ulovlig å strømme eller ta i bruk tv-signaler som er tilegnet uten autorisert tilgang.

Hvis du skaffer deg IPTV, bryter du altså loven. Gjør du dette risikerer du bøter og fengsel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En person sitter i et rom med blått lys med en telefon og en laptop som viser avansert kode

Har du vurdert disse konsekvensene ved av bruk av IPTV?

Ikke bare er distribusjon og bruk av IPTV ulovlig ifølge norsk lov, det følger også andre konsekvenser man kanskje ikke tenker over. Her har vi oppsummert noen av de mest alvorlige konsekvensene.

1. Du blir lurt til å laste ned skadelige filer

Ifølge Webroot, som har analysert flere av disse IPTV-tjenestene, inneholder 92% av sidene som streamer ulovlig fotball skadelig software. Det betyr at dersom du hadde benyttet deg av en av disse sidene, er sjansene store for at du opplever at din device blir infiltrert av virus eller annen, skadelig software. Du kan ikke se på en IPTV-tjeneste om den har skadelig software eller ikke. Siden ser gjerne proff ut for å lure deg til å kjøpe.

2. Personlig informasjon på avveie

Kredittkortinformasjon, passordopplysninger og personlig informasjon er høyt ettertraktet hos nettkriminelle. Når dette kommer på avveie, begynner ting å bli alvorlig for deg. Du kan bli utsatt for ID-tyveri og krypteringsvirus. Alle dine digitale kontoer kan bli tømt på et blunk. Alt skapt av sofistikerte metoder som er designet for å ta seg inn i nettleseren din uten at du merker det.

3. Pengene dine havner i kriminelle miljøer

Heller ikke IPTV er gratis. Å streame ulovlig koster også penger. Et månedlig trekk som skal dekke ulovlig streaming av TV-kanaler og sport. Men vil du dele betalingsinformasjon med kriminelle? Her kan kort- og betalingsinformasjonen din havne på avveie før du vet ordet av det. Må du betale for tv-tjenesten din i kryptovaluta, bruker du garantert en ulovlig IPTV-løsning og betaler til kriminelle.

Når du bruker IPTV kjøper du tjenester av kriminelle. Kriminelle driver gjerne med kriminelle ting. Som kjøp og salg av våpen, narkotika eller menneskesmugling. Eller spam og svindel, som nevnt over. Når du kjøper ulovlige tjenester, støtter du disse miljøene.

Har du spurt deg selv om det er noe du ønsker?

4. Utbredt bruk av IPTV fører til mindre innhold for deg

De som faktisk eier innholdet du velger å streame ulovlig, har betalt store summer for innholdet. Når du velger å kjøpe innholdet på lovlig vis, går disse pengene tilbake som lønn til skuespillere, idrettsutøvere, artister, musikere, tekstforfattere, produsenter og andre som er involvert i en eller annen form for TV-produksjon. Og til å finansiere nytt innhold. Enten det er sport, serier, filmer eller andre TV-programmer. Kjøper du tv-tjeneste lovlig, får du altså mer innhold på sikt.

Hvis alle som ønsker å se TV- eller sportsinnhold skal streame dette ulovlig, kan dette føre til en større eller mindre kollaps av hele industrien. Ingen som er en del av produksjoner til TV, vil få betalt. Eller ha en jobb. Dermed kan flere arbeidsplasser forsvinne og vi alle vil få mindre å se på.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Haaland følger ballen intenst med øynene i det den suser forbi to Newcastle spillere.

Stream engelsk fotball på lovlig vis

Det finnes selvsagt alternativer til piratvirksomhet som IPTV er. Bytter du til TV-pakke fra Strim kan du se utvalgte kamper fra Premier League via TV3+ eller alle kampene med Viaplay. Du kan selv velge hvilken sportsrigg du ønsker deg og hva slags prisnivå du foretrekker.