Filmer

Våre topp 10 klassiske julefilmer

Det blir ikke jul og julestemning uten de klassiske julefilmene på TV. De er rørende, de er underholdende og de er fantastiske! Her er ti nydelige julefilmer du bare må få med deg i juleferien, og våre anbefalte filmer for den ekstra gode julefølelsen.

Erlend • 6. desember 2023 • 6 minutter lesetid
En julegave med bilde av fire skuespillere i. Love actually i tekst under.

Love Actually

HBO Max · Romantisk, komedie · 2003 · 2 timer og 15 minutter · Tillatt for alle

Denne filmen har det meste en klassisk julefilm trenger. En liste med talentfulle og herlige skuespillere, skjønne historier, julestemning i fleng og deilig musikk. Mange av oss har nok allerede sett denne et titalls ganger, men den blir jo bare bedre og bedre og bedre for hvert eneste år! Eller er det bare oss? Uansett, denne er et must!

En liten gutt står foran et gigantisk tog i et snødekket landskap.

Polarekspressen

HBO Max · Familie, Animasjon · 2004 · 1 time og 40 minutter · Aldersgrense: 6 år

Polarekspressen er historien om gutten som ikke tror på julenissen som får en noe omfattende (og magisk) togtur til Nordpolen. Togturen er selvfølgelig proppfull av opplevelser som serverer han troen på julenissen, alver i verkstedet, magiske reinsdyr, inngangsdør gjennom pipa - hele sulamitten.

På engelsk er den magiske stemmen til Tom Hanks å høre, men på norsk får du blant annet stemmene til Anders Hatlo, Erik Skøld og Helge Winther-Larsen.

Fire skuespillere fra filmen the Holiday på HBO Max.

The Holiday

HBO Max · Romantikk, komedie · 2006 · 2 timer og 16 minutter · Tillatt for alle

I The Holiday blir vi kjent med to damer på hver sin kant av kloden som plutselig bestemmer seg for å “spice opp” juleferien. De bytter hjem og flytter inn i hverandres liv. Og det betyr selvfølgelig at kjærligheten får et lite spark bak når de møter hver sin lokale (og veldig sjarmerende, selvsagt) fyr. Denne filmen gir alle en varm følelse (ja, vi vet, klisjé) av kjærlighet. For det er jo det det handler om når karakterene til Cameron Diaz og Jude Law faller pladask for hverandre. Ah! Et must denne også, selvsagt.

Tegningen av en mann i nissekostyme som er omringet av lys og lyn.

Hjelp, det er juleferie!

VIaplay · Komedie · 1989 · 1 time og 37 minutter · Aldersgrense: 9 år

Ikke alle juleferier er picture perfect, slik vi ser på Instagram og på de mest polerte familiebildene. Det får den alltid uheldige (og klumsete) Clark Griswald erfare. Han gjør selvfølgelig som foreldre flest, han prøver så godt han kan å skape en herlig jul for familien sin. Men neida. Alt han gjør går feil. Er det kanskje sånn det er i de fleste hjem i jula? Kaos, sure fjortiser og masete svigerforeldre? Uansett et must å se i juleferien!

En voksen mann i alvekostyme skriker med et storby i bakgrunnen.

Elf

HBO Max · Fantasy, Komedie · 2003 · 1 time og 32 minutter · Aldersgrense: 7 år

Hva skjer om et lite barn ender opp på nordpolen ved et uhell og adopteres av julenissen og alle alvene? Will Ferrell bringer sin uimotståelige sjarm til rollen som Buddy, et mann som tror han er alv. Filmen blander elleville komedieelementer med et hjerte historie når Buddy, som er mer menneskelig enn alv, utforsker sitt opprinnelige hjemland og sitt biologiske opphav på jakt etter sin sanne identitet.

Grinchen i julenissekostyme og en liten hund med reinstyrhorn på hodet står foran snødekket landskap.

How the Grinch stole Christmas

SkyShowtime · Komedie · 2000 · 1 time og 44 minutter · Aldersgrense: 7 år

Grinchen er selvfølgelig et must. Ingen ringere enn Jim Carrey kan omfavne en sånn rolle - og gjøre det mesterlig! Her er attituden til julefeiringen ikke særlig julete, men heller grinete. Han prøver å stjele hele jula fra innbyggerne i den lille byen Who-town. Det faller ikke i særlig god smak. Heldigvis ender det hele med at Grinchen mykner litt og litt gjennom hele filmen. Skulle jo bare mangle!

To menn og to kvinner er kledd ut i julenissekostymer og holder hverandre tett.

White Christmas

SkyShowtime · Musikk · 1954 · 1 time og 55 minutter · Tillatt for alle

Vi går tilbake i tid til den glitrende æraen av Hollywood-musikaler med "White Christmas". Bing Crosby og Danny Kaye spiller to showbiz-veteraner som prøver å redde en venns feriested ved å sette opp en spektakulær juleforestilling. Med herlig musikk gir filmen et nostalgisk blikk på romantikk, vennskap og den magiske atmosfæren av julen. Med fengslende dansenumre og hjertevarme øyeblikk, er "White Christmas" en strålende klassiker som får deg til å ønske deg en hvit jul, uansett været utenfor.

En mann i julenissekostyme, en mann i gul dress, en liten mann i alvekostyme og et barn i stripet genser ser lurt mot oss.

Bad Santa

SkyShowtime · Komedie, Krim · 2004 · 1 time og 22 minutter · Aldersgrense: 12+

For de som ønsker en helt annerledes julefilm, er Bad Santa filmen for deg. Billy Bob Thornton stjeler rampelyset som den uforbederlige svindleren og varehusjulenissen Willie. Sammen med hans uheldige partner kaster de seg ut i en nifs, morsom og hjertevarm reise av tilsynelatende upassende juleglede.

Med en solid dose svart komedie og uventet varme, er Bad Santa en frekk avveksling fra tradisjonen som vil appellere til de med en sans for humor som er litt på den ville siden.

De kjente figurene fra Flåklypa stor foran en gigantisk snømakermaskin.

Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa

TV 2 Play, Viaplay · Familie · 2013 · 1 time og 13 minutter · Tillatt for alle

I denne animerte skattekisten fra Norges egen Flåklypa-univers, blir vi invitert til en julefeiring som vil varme hjertet ditt. Våre elskede karakterer, Solan og Ludvig, legger ut på et festlig eventyr for å redde julen når en uventet hendelse truer med å ødelegge alt.

Med den karakteristiske Flåklypa-humor, fantastisk animasjon og en rørende julefortelling, bringer denne filmen glede og latter til både små og store. Et absolutt must for alle som elsker sjarmen til Flåklypa!

Alene hjemme

Disney+ · Familie · 1990 · 1 time og 43 minutter · Tillatt for alle

Dere ventet vel på denne, eller? Det blir jo ikke jul uten Macaulay Culkin og gjengen. Det er noe rart med julefilmer vi aldri blir lei av, for heller ikke denne ser ut til å hoppe ut av topplistene våre på en stund. Vi ler like mye av Kevins utspekulerte planer mot tjuvraddene hvert år. Og selvfølgelig, det er jo like rørende hver gang når mor endelig kommer hjem og jula er redda! Akkurat slik en julefilm skal være.

Dessverre har ikke Strim denne filmen, men du finner den med Disney+

Kom du i julestemning?

Enten du ser vil se en julefilm alene med en boks julekaker, eller sammen med hele familien, finner du det med Strim.

God fornøyelse og god jul!