Bilde fra filmen Aksel på Viaplay

Film- og serietips til vinterferien

Byferie eller skiferie? Her er et par filmer du kan inspireres av uansett hvor du er. Pluss noen digge serier.

Filmer

Få med deg disse.

Molly's Game

Drama, krim - 2017 - 12+ - IMDb 7,4 - Viaplay

Her er det bare å la dekadensen og det urbane livet inspirere byferien. Denne basert-på-en-sann-historie-filmen handler om pokerprinsessen Molly Bloom, som arrangerte eksklusive pokerlag med skyhøy innsats for kjendiser og rikinger. Havnet på kant med loven da, gitt. Dette er regidebuten til manuslegende Aaron Sorkin, og han står selvsagt også bak manusadapsjonen av selvbiografien til Bloom til lerretet, her. Jessica Chastain er perfekt som Molly, Succession-stjerna Jeremy Strong dukker opp, mens Idris Elba, Michael Cera og Kevin Costner kompletterer rollelisten. Kul film.

Aksel

Sport, dokumentar - 2021 - IMDb 7,6 - Viaplay

Her burde det være nok inspirasjon til å legge noen lekre svinger i bakken for deg som er på skiferie. Aksel, dere. For en fyr! Regissørene Filip Christensen og Even Sigstad i Field Productions har samarbeidet med Aksel i en årrekke, blant annet på Supervention-filmene. Her gir de oss effektiv og god dramaturgi – i tillegg til et par freshe kameravinkler som får hårene til å reise seg – når vi følger Aksel Lund Svindals vei tilbake fra skaden han fikk i Kitzbüehl i 2017. Men det gis også rom for å bli bedre kjent med pappa Svindal og bror Simen. Man trenger ikke være veldig sportsinteressert for å få både klump i halsen og glise bredt av denne.

Wonder

Drama, Familie - 2017 - IMDb 8,0 - Nordisk Film+

Perfekt familiefilm. For denne er både fin, sterk og koselig. Her får du Julia Roberts og Owen Wilson i en film som er basert på en New York Times-bestselgende roman av R.J. Palacio fra 2012. Vi følger deres sønn, som har Treacher Collins-syndrom. En sykdom som medfører et litt annerledes utseende. Han er 10 år og overgangen fra hjemmeskole til vanlig skole er tøff. Foreldrene påvirkes naturligvis sterkt av hans kamp for å passe inn, og vi kommer nært på storfamilien og deres ulike utfordringer. En godt fortalt film med sterke prestasjoner av både barna og de voksne på rollelisten.

Serier

Noe for enhver smak.

And Just Like That...

Drama, komedie - 1 sesong - 16+ - IMDb 5,5 - HBO Max

OMG! Ble det vinterferie i byen, er det bare å få på noe New York-inspo med én gang. Sex and the City-oppfølgeren må man jo få med seg. Fansen av denne serien har på mange måter vokst i takt med karakterene. Nå er vi alle litt eldre, og kan kose oss sammen med verdens beste seriejenter. Igjen! Nesten, i hvert fall. For Samantha er ute. Men Carrie (Parker), Miranda (Cynthia Nixon) og Charlotte (Kristin Davis) er med. Her er det bare å ta antrekksnotater og motetips, som alltid. Miranda er ikke er “ginger” lenger, men har blitt sølvrev. Det er trendy, så notér det også. Charlotte har fått seg fransk bulldog. Er det trendy? Mens Carrie bare ser helt fab ut. Woop, woop!

1883

Drama - 1 sesong - 15+ - IMDb: 9,0 - Paramount+

Vi må slå et slag for denne, igjen. For deg som har sett Yellowstone er dette et must. Men det er bare å kjøre på, selv om du ikke har sett den. En såkalt prequel, dette, så her får vi altså historien om arven til Dutton-familien. Helt fersk, men 1883 har allerede klokket inn til en råsterk 9,0 på IMDb. Selvsagt er det Yellowstone-skaperen Taylor Sheridan som står bak denne også. Countryartistene Tim McGraw og Faith Hill spiller hovedrollene som ekteparet James og Margaret Dutton. Dette er beinhardt og storslått. De to reiser over nordstatenes The Great Plains, på vei mot den forjettede stat Montana. Se opp for en kul gjesterolle av Billy Bob Thornton og en cameo av Tom Hanks. Mens du får størrelser som Oscar-vinner Sam Elliot i rollen som Shea Brennan. Han traver på sin hest langs The Oregon Trail, med mørke hemmeligheter i saltasken.

Dexter: New blood

Drama - 1 sesong - IMDb: 8,3 - Paramount+

Opp med hånda, alle som hadde Dexter og resten av Miami-politiet høyt på fråtselista for femten år siden. Vi møter Dexter Morgan ti år etter den stormfulle avslutningen på sesong 8. Dette er originalregissør (sesong 1-4) og serieskaper Clyde Phillips’ forsøk på å gi serien en ordentlig slutt. Nå bor Dex i den lille byen ​​Iron Lake, New York. Han lever et rolig småbyliv. Driver en liten butikk. Her bor han under dekknavnet Jim Lindsay. Det er en liten homage til forfatteren av romanene serien er basert på, Jeff Lindsay. Men er man tidligere seriemorder har man fortsatt visse behov, som tittelen antyder.