Filmer

De beste skrekkfilmene du kan streame nå

Det er noe eget med en skikkelig god skrekkfilm. En som er så skummel at den setter seg i ryggmargen og kommer tilbake til deg i nattemørket. Som en hyllest til høsten og Halloween har vi satt sammen vår toppliste av skrekkfilmer for å skremme deg inn i søvnløse netter.

Erlend • 2. oktober 2023 • 7 minutter lesetid
Tre ansikter smeltet sammen. En kvinne, et barn og en skrikende munn.

Hereditary

Viaplay · 2018 · Skrekk, Drama · 2 timer 2 min · IMDb 7,3

Dette er en av de beste skrekkfilmene som noen gang er laget. Og en film det absolutt ikke lønner seg å vite for mye om før du ser den. Etter moren til Annie dør, blir vi vitne til hvordan Annie sliter med sorgprosessen og hvor ødeleggende det er for mannen, sønnen og datteren.

Filmen prøver ikke å få deg til å skvette så ofte, men du sitter på kanten av stolen i konstant skrekk over hva som kan komme krypende ut av mørke hjørner. Du skjønner fort at arven etter den døde moren er mer enn bare sorg. Hereditary har en marerittaktig utvikling hvor grensen mellom det naturlige og overnaturlige viskes ut. Og gjør det så utrolig bra.

En ung mann sitter i en skinnstol og stirrer livredd mot taket mens han klorer på armlenet.

Get Out

Viaplay · 2017 · Skrekk, Thriller · 1 time 39 min · IMDb 7,8

Chris, en ung afroamerikaner, skal besøke familien til kjæresten for første gang. Det tar ikke lang tid før han skjønner at noe ikke er helt som det skal være og oppdager den dystre og virkelige grunnen til at han ble invitert.

Get Out har en fantastisk skrekkfilm med en helt klar sosial kommentar. Noen man ikke ser ofte i skrekksjangeren. Her bygger dette opp under handlingen og gjør filmen bare enda bedre.

En skummel skygge står over et vettskremt barn i ett skap.

The Babadook

Viaplay, HBO Max · 2014 · Skrekk, Drama · 1 time 33 min · IMDb 6,8

Den australske grøsseren The Babadook er en genuint skremmende film, full av marerittaktige bilder som kanskje ikke får deg til å skvette, men garantert lurer deg inn i en konstant tilstand av uro og grøss.

Amelia er alenemor for Samuel, en 8-åring med atferdsproblemer. Han er slitsom, hun er sliten. En kveld finner Samuel en boken Mister Babadook. Etter hvert som hun leser den for han, innser Amelia at dette ikke er en barnebok, men en regle med skumle bilder.

Hun legger vekk boka. Men det er for seint. Babadook er vekket til live.

En kvinne og en mann sitter i baksetet på en bil i en intim posisjon. Grå tåke rundt bilen.

It Follows

HBO Max · 2014 · Skrekk, Drama · 1 time 36 min · IMDb 6,8

Har man sex i en skrekkfilm er det nesten garantert at du kommer til å dø. It Follows tar dette et skritt videre. Dette er en stilsikker film, gjennomgående angstfylt og deilig skremmende.

Jay går på date med Hugh, og ender opp med å ha seg. Det viser seg riktignok at Hugh bærer på en spesiell smitte. Med slags demonisk vesen som følger etter, og dreper deg om den kommer for nær.

Ja, noen ganger henger ikke logikken i handlingen helt sammen, men det oppveies med godt skuespill og et ekkelt spenningsnivå gjennom hele filmen.

En død kvinne ligger på hvitbakgrunn. Hun har gråblå øyne, lys hud og mørkt hår.

The Autopsy of Jane Doe

Viaplay · 2016 · Skrekk, Thriller · 1 time 22 min · IMDb 6,8

Denne skrekkfilmen er lekkert filmet, oppfinnsomt fortalt og Brian Cox og Emile Hirsch leverer overbevisende prestasjoner som patologer. En stormfull kveld får de inn liket av en ung kvinne og må finne dødsårsaken i løpet av natten.

Kvinnen har ingen merker av noe slag, men etterhvert som patologene skjærer seg inn i liket, finner de grusomme spor som ikke stemmer. Og for hvert nytt skrekkelig spor de finner i liket, sprer dette seg ut i rommet de jobber i.

Dette er en sterk skrekkfilm. Den bruker veletablerte midler, men på en måte som skremmer deg effektivt på den morsomme måten.

En jenteaktig dukke stirrer med tomt blikk mot kamera.

M3GAN

SkyShowtime · 2022 · Skrekk · 1 time 37 min · IMDb 6,4

M3GAN tar skrekkonseptet om skumle dukker med en moderne vri, og det gir en frisk, spennende og morsomme skrekkopplevelser.

Gemma jobber som utvikler i et leketøysfirma. Da søskenbarnet hennes Cady mister begge foreldrene sine i en ulykke, ser Gemma muligheten til å ferdigutvikle sin høyteknologiske dukkerobot M3GAN. Og Cady er den perfekte prøvekaninen. Alt går som det skal i starten og imponerer alle. Men snart begynner M3GANs avanserte algoritmer og beskytter Cady med stadig mørkere konsekvenser.

Filmen er meget godt laget. Med en spennende vri på sjangeren og et krast blikk på firmaer som lar fortjeneste gå foran nøye testing av nye produkter.

En skyggelagt klovn holder en rød ballong opp foran et barn i gul regnjakke.

IT

HBO Max, Viaplay · 2017 · Skrekk, Thriller · 2 time 9 min · IMDb 7,3

IT er en filmatisering av Stephen King-romanene med samme navn. Filmen scorer ikke nødvendigvis på originalitet, men er likefullt et underholdende mareritt. Den er full av kjente virkemidler fra skrekkfilmer, men gjort på en effektiv og morsom måte.

Vi følger en vennegjeng som tilbringer sommeren sammen på 80-tallet. De blir mobbet av de andre barna, og flere har problemer på hjemmefronten også. Byen de bor i har opplevd mystiske forsvinninger, og vennegjengen forsøker å nøste opp i mysteriet. Og dermed rett i søkelyset til den fryktinngytende klovnen Pennywise.

Du kan også se IT: Chapter 2, noen du absolutt bør for å få en mindre skrekkelig avsluttning på kvelden.

Ung jente med møkkete kjole og sort hår står med ryggen til oss. The Ring er skrevet midt i en lysring.

The Ring

SkyShowtime · 2002 · Skrekk, Thriller · 1 time 50 min · IMDb 7,1

The Ring er en amerikansk skrekkfilm basert på den japanske filmen Ringu. Men The Ring er en glimrende grøsser som jeg ble genuint skremt av da jeg så den på kino første gang. Alle rundt meg i salen også.

En journalist får høre om en mystisk video. Alle som ser den blir oppringt hvor de får vite at de skal dø. Sju dager senere dør de på skrekkelige måter. Hun kommer over videoen og ser den, og det setter i gang en nervepirrende jakt på videoens opphavsmann.

En siluett av en mann med bloddryppende øks på hvit bakgrunn. Vi ser et hotell og et barn på trehjulsykkel inne i siluetten.

Ondskapens hotell (The Shining)

Viaplay · 1980 · Skrekk, Thriller · 1 time 54 min · IMDb 8,4

Forfatteren Jack Torrance tar jobben med å passe på et overdådig gammelt fjellhotell for vinteren slik at han kan få tid til å skrive. Familien blir med, men snart begynner isolasjonen å tære på Jack og familien. Er det syner de ser, eller er familien hans virkelig fanget på ondskapens hotell.

The Shining er fantastisk godt laget. De praktiske effektene er like skumle nå som de var på 80-tallet og Jack Nicholsons prestasjon er nok til å gi deg mareritt alene. Har du ikke sett denne før, bør du benytte anledningen nå.

Du kan også se oppfølgeren til The Shining, Doctor Sleep, hvor handlingen foregår 40 år etter hendelsen i The Shining. Doctor Sleep har også IMBd score på 7,3.

Et sort-hvitt bilde av en kvinne som holder en kniv på en gammel papirplakat.

Suspiria

HBO Max · 1977 · Skrekk · 1 time 35 min · IMDb 7,3

Suzy er en amerikansk danser som reiser til Freiburg i Tyskland for å begynne på en berømt balletthøyskole. Hun blir raskt venner med den redde jenta Sara som mener at det foregår noe skummelt på skolen. Om natten blir alle elevene sperret inne på rommet sitt og gangene patruljeres av eldre kvinner med høye hæler som høres gjennom natten. Det viser seg at skolen huser en godt bevart hemmelighet som går langt ut av det å bare lære bort dans på høyt nivå.

En tidlig skrekkscene i denne filmen setter stemningen for resten av filmen. Mesterlig bruk av musikk, lys og makabre, praktiske effekter satte den italienske regissøren Dario Argento på kartet i skrekksjangeren.

Er ikke så ofte du kan streame denne skrekk-klassikeren. Jeg ville benyttet anledningen nå.