Dame ser Strim på mobil og ler mens hun søler kaffe fra kaffekoppen sin.

Hva er streaming?

Streaming, eller strømming som det kalles på norsk, er å laste ned underholdning du skal se på. Du kjenner til YouTube, Netflix, TV 2 Play, HBO Max, SkyShowtime, Nordisk Film+ og Viaplay, ikke sant? Dette er alle streamingtjenester du kan streame filmer, serier og annen underholdning fra. Med streaming trenger du ikke en tradisjonell TV-dekoder for å se underholdning. Du trenger ikke TV en gang. Det eneste du trenger er tilgang til internett og en nettside eller app hvor du kan strømme underholdningen fra.

Hvordan fungerer streaming?

Streaming deler vi opp i to varianter, direkte og opptak.

Disse skiller seg jo litt fra hverandre. Live streaming, eller direktestrømming, innebærer at underholdningen sendes over internett samtidig som den tas opp. Da ser du innholdet på samme måte som du er vant til med tradisjonell, lineær-TV.

Med direkte-TV har du ikke muligheten til å ta kontroll over innholdet – slik at det hverken er mulig å hoppe frem og tilbake i tid eller sette på pause.

Den andre varianten av streaming er det som kalles «on demand». Du trykker play, kan pause når du vil, spole frem og tilbake og avbryte når som helst. Her er du sjefen.

Fordeler med streaming

  • Du kan se favorittene dine når og hvor du vil
  • Det eneste du trenger er internettilkobling og en device.
  • De fleste distributører av innhold tilbyr apper til blant annet Apple TV og flere typer SMART TV. Dermed kan du enkelt se innhold i flere rom uten problemer.
Fire Strim-bokser med innhold fra TV-kanaler og strømmetjenester inkludert i tjenesten.
Mann ser TV med Strim på en sofa full av South Park kosedyr.

Ulemper med streaming

  • For å få en god opplevelse med streaming, er du avhengig av en god og stabil internettlinje. For å streame i god kvalitet, bør man ha minimum 10 Mbit/s hastighet.
  • Kvaliteten du får på streamingen kan påvirkes negativ om mange bruker internettet hjemme samtidig, og dette kan føre til dårligere oppløsning eller frys av bildet.