Bilde av langrennsløpere som konkurrerer på vintereføre i sola.

Slik nailer du vinterens kanalslalåm

Sportsrettigheter bytter eier oftere enn vi skifter sokker. Neida, men ofte føles det kanskje litt sånn. NENT, Discovery, TV 2 Direkte, NRK. Hvem sender egentlig hva i vinter? Langrenn her og alpint der? Slapp av. Vi fikser biffen. Med denne oversikten er du klar for vinterens kanalslalåm – alt for å få med deg den viktigste vintersporten.

Nytt av året er at vintersporten har byttet hjem.

Rettighetene på vintersport har nemlig gått fra NRK til NENT. Det betyr at vintersport i år blir å se på TV3, V4 og V Sport-kanalene.

Og la oss bare få det klart. NENT står for Nordic Entertainment Group og står bak kjente og kjære TV-kanaler som TV3, V4 og V sport-kanalene. Og selvfølgelig strømmetjenesten Viaplay, som også er en del av Strim. Så, da vet vi det.

Allikevel er det fortsatt enkelte renn som vil sendes på NRK. Og noe sendes på TV 2 Direkte. Nevnte vi at noe sendes på Discovery-kanalene også? Joda, no joke. Men fortvil ikke. Dette er egentlig ganske lett. Om man bare får det inn med teskje.

  • Verdenscup i langrenn, hopp, kombinert, alpint, skøyter, freeski og snowboard sendes på tvers av TV3, V4 og V sport 1.
  • Alle nasjonale renn sendes på NRK. Det vil si åpningen på Beitostølen, NM del I i Harstad og NM del II på Lygna.
  • Alle langløp fra Visma Ski Classics sendes på NRK. Det ryktes at det blir bredere dekning av langløpene i vinter, siden NRK har mistet verdenscupen.
  • TV 2 Direkte og NRK deler på rettighetene til alle verdenscuprenn som går i Norge, Østerrike og Sveits. Det vil si renn som går på Lillehammer, Davos, Drammen og Holmenkollen.
  • TVNorge og Eurosport sender alt fra de Olympiske vinterleker Beijing 2022.

Årsaken til denne noe svimlende oversikten og fordelinger av rettigheter er hvordan de ulike særforbundene er organisert internasjonalt. Flere av forbundene selger TV- og rettighetspakker direkte til distributører, mens andre ikke gjør det. I et medielandskap med stadig flere aktører, blir det derfor naturlig at rettighetene fordeles på en slik måte.

Under følger en komplett oversikt over hvilke kanaler du bør sikre deg for å nyte en komplett vinter.

TV3 - verdenscup i fokus

TV3 blir hovedkanalen for internasjonal vinteridrett. Her vil alt handle om verdenscup i langrenn, kombinert, alpint og hopp. Så, dersom du er ivrig på å følge Therese Johaug, Jarl Magnus Riiber, Halvor Egner Granerud og Kjetil Jansrud, bør du kanskje både dobbel- og trippelsjekke at TV3 er en del av kanalene dine.

Bilde av langrennsløper som krysser målstreken.
Bilde av freeski-utøver i fritt svev

V4 - støttekanal for TV3

Alle sportsgrenene kan ikke vises på én og samme kanal, da opptil flere av grenene sendes på samme tidspunkt. Derfor trenger TV3 en støttekanal. Denne kanalen blir V4. Her vil man kunne følge verdenscup i skøyter, freeski og snowboard.

V Sport 1

V Sport 1 er av det nyeste tilskuddet hos oss og kanalen finnes både i Strim Mye + Sport og Strim Mest + Sport. Og godt er det, for her blir det mye sportsshow i vinter! På V Sport 1 vil du blant annet kunne følge alt fra verdenscup i freeski med Birk Ruud i spissen. I tillegg vil V Sport 1 være et hjem for en god del av konkurransene i alpint og hopp.

Bilde av skihopper svevende høyt over fjellandskap.

I tillegg til nye kanaler, følger selvfølgelig også nye kommentatorer og eksperter.

Åge Skinstad og Jørn Sundby skal lose oss gjennom langrennssirkuset. De får også med seg tidligere langrennssjef Vidar Løfshus og langrennsprofilene Marthe Kristoffersen og Niklas Dyrhaug.

OL-medaljør og alpintess Kjetil André Aamodt er klar som alpint-ekspert. Hvem ellers, liksom. Rennene kommenteres av Marius Arnesen og Andreas Toft. I hoppbakken skal Kasper Wikestad og Andreas Stjernen kommentere rennene. I tillegg vil hopptrenerne Karl Vegard Andersen og Marius Huse hjelpe det norske folk med teknikken. Petter Tenstad skal også kommentere hopp.

VM-vinner (og ganske habil danser fra Skal vi danse!) Magnus Moan kan putte kombinertekspert på CV-en, da han skal kommentere vinterens kombinertrenn. Silje Norendal skal fungere som ekspert på snowboard og freeski.

Det er selvfølgelig også skøyter å se i vinter. Tidligere skøyteløper Ida Njåtun og kommentator Eirik Koren er også på plass som nye kommentatorprofiler.

Skihopper som peker med begge hendene mot himmelen med unnarennet i bakgrunnen.

Her er høydepunktene

Nasjonal åpning for langrenn og kombinert på Beitostølen

Vi kjenner alle til den langhelgen midt i november hvor vinteren endelig fyres i gang. Du vet, kubjeller og stavtak i kald snø på Beitostølen. Folk flest nyter den nasjonale sesongåpningen på hjemmekontor med en skjerm dedikert til kun skiidrett. Ah, herlige, norske tradisjoner lenge leve.

Uansett! Beitostølen kickstarter som alltid vintersesongen allerede fredag 19. november. Rennene sendes på NRK.

Verdenscupen i hopp starter for alvor allerede 19. november

I fjor var Halvor Egner Granerud suveren i hoppsirkuset. Får vi nok en vinter med en klar ener i toppen? Uvisst! Uansett reiser verdens beste hoppere til Russland for å kickstarte vinteren en helg før resten av sirkuset starter.

Verdenscupåpningen i hopp kan du se på TV3 og V sport 1.

Verdenscupåpning i finske Ruka 26. november

I tradisjon tro starter vinteren i fantastiske Ruka i Finland. Langrenn, kombinert og hopp møtes for en helg i julenissens landskap. Her blir det full dekning fra alt gjennom hele helgen.

Verdenscupåpningen i langrenn og kombinert kan du se på TV3 og V sport 1.

Den tysk-østerrikske hoppuka

Hoppernes tradisjonsrike konkurranse fordelt på fire bakker i både Tyskland og Østerrike er en juletradisjon for generasjoner. Den som vinner gullørnen har både “bragging rights” og legendestatus livet ut.

Rennene fra Tyskland følger du på TV3 og V sport 1.
Rennene fra Østerrike følger du på NRK og TV 2 Direkte.

De Olympiske vinterleker Beijing 2022

Også i år får vi gleden av nok et mesterskap, nemlig det frekkeste av dem alle. I Kina er det duket for vinterleker hvor jakten på edelt metall skal foregå fra 4. til 20. februar. Så det kommer tidlig i år, folkens!

Alt fra Beijing 2022 kan du følge på TVNorge og Eurosport.

VM i Skiflyging i Vikersund

Harru sett, enda et mesterskap! Denne gangen er det hopperne som skal få nyte et mesterskap på hjemmebane, nemlig i monsterbakken i Vikersund. I hoppbakken hvor et menneske kan hoppe 252.5 meter, faktisk. Ganske vilt. Uansett, vi gleder oss!

VM i Skiflyging fra Vikersund kan du følge på NRK og TV 2 Direkte.