Bilde fra serien 1883 på Paramount+

Serienyheter januar

Det nye året er godt i gang, og på seriefronten er det masse snadder i dilligensen. Her er tre ferske godbiter du kan se allerede nå, og et par vi gleder oss til.

1883

Drama – 15+ - IMDb 9,1 - Paramount+

Makan til timing. I flukt med at sesong 4 av Yellowstone er ferdig, kan du bare seile inn i denne opprinnelseshistorien. En såkalt prequel, dette, så her får vi altså historien om arven til Dutton-familien. 1883 har allerede rukket å roses opp i skyene i USA, og har klokket inn til en råsterk 9,1 på IMDb.

Selvsagt er det Yellowstone-skaperen Taylor Sheridan som står bak denne også. Countryartistene Tim McGraw og Faith Hill spiller hovedrollene som ekteparet James og Margaret Dutton. Dette er beinhard og storslått. De to reiser over nordstatenes The Great Plains, på vei mot den forjettede stat Montana. Endelig en vaskeekte western fra Sheridan, kan man si. For det føles som både Sicario-filmene, Yellowstone og den ferske Mayor of Kingstown er bygget på klassiske cowboy-arketyper. Se opp for en kul gjesterolle av Billy Bob Thornton og en cameo av Tom Hanks. Mens du får størrelser som Oscar-vinner Sam Elliot i rollen som Shea Brennan. Sjekk den fete karakteren – og skobørsten av en mustasj (!). Han traver på sin hest langs The Oregon Trail, med mørke hemmeligheter i saltasken.

Bilde fra serien 1883 på Paramount+.

Peacemaker

Adventure, komedie, drama – 16+ - IMDb 8,4 - HBO Max

For deg som likte fjorårets Suicide Squad-film, kan James Gunn friste med denne spinoff-serien. Med John Cenas karakter Peacemaker i DC Comics-søkelyset, denne gang. Dette bobler av overskuddsenergi. Her føles det som om regissør Gunn og Cena slår seg skikkelig løs, og lager superheltfilm uten at de voksne er hjemme.

Resultatet blir en slags origin story med meget lave skuldre, om en fredselskende, men brutal superhelt. Cena får seg en slags gjeng her også, som består av Danielle Brooks, Chukwudi Iwuji og Jennifer Holland. Dette er reinspikka underholdning i åtte intense episoder. Spenn deg fast for litt usensurert tegneseriemoro i filmform.

The Gilded Age

Drama - 16+ - IMDb 8,4 - HBO Max

Julian Fellowes leker ikke kostymedrama. Den britiske Downton Abbey-skaperen, tar oss denne gangen med til fasjonable etablissementer i det sene 1800-tallets New York. Temaene i denne nyskapningen trekker også opp paralleller mellom seriene, som klassereiser og -forskjeller.

Landsbyjenta Marian Brook, som spilles av debutanten Louisa Jacobson, ankommer Det store eplet etter sin fars død. Hun tas under vingene av de rike tantene Agnes van Rhijn (Christine Baranski) og Ada Brook (Cynthia Nixon). De økonomiske omveltningene og den sosiale revolusjonen gjør at feiden mellom gamle og nye penger ulmer under himmelsengmadrassene. Og gjennom sin nye venn Peggy (Denée Benton) blir hun revet mellom sine konservative slektninger og den nye og grenseløse livsstilen i det øverste samfunnslaget.

Disse gleder vi oss til

2022 lover godt for film- og serieglade, og vi skal holde deg oppdatert.

Pørni - sesong 2

Viaplay • Premiere: 27. februar

Pørni tok både anmeldere og seere med storm da den dukka opp på skjermen i fjor. For en fantastisk serie! Henriette Steenstrup leverer fra øverste hylle. Både som serieskaper, men også i rollen som den noe famlende alenemoren Pernille «Pørni» Middelthon. Hun sjonglerer privatliv, mammarolle og jobb med vekslende hell, og resultatet? Jo, en nær, troverdig, morsom og alvorlig nugget av en serie. Har du ikke sett første sesong ennå, så har du en solid anbefaling her og nå. Nent og Viaplay har annonsert at vi kan vente oss både sesong 2 og 3. Vi gleder oss som fireåringer til julaften!

Hodejegerne

TV2 Play • Premiere: 2022, dato ennå ikke annonsert

På tampen av fjoråret kom nyheten om at Jo Nesbøs roman Hodejegerne gir inspirasjon til en ny TV2-serie. Stjerneregissør Morten Tyldums 10 år gamle thriller, basert på samme bok, er en tidløs favoritt blant dere strimere. Så denne tipper vi det er mange som gleder seg til. Men her er det ikke snakk om en ny gjenfortelling av boka, men en prequel om den fremadstormende luringen – og eliterekruttereren – Roger Brown.

Det er Heimebane-favoritten Axel Bøyum som spiller den noe yngre versjonen av den både sleske og sjarmerende sjarlatanen. Ingrid Giæver (Nach, Tre nøtter til Askepott) spiller hans bedre halvdel Diana, mens kule navn Mikkel Bratt Silset, Ingeborg Raustøl, Mads Ousdal og svensken Martin Wallström (Mr. Robot) er andre fjes på rollelisten. Regi står Geir Henning Hopland (Lilyhammer, Frikjent, Magnus) for, og han har skrevet manuset sammen med Rolf-Magne G. Andersen (Førstegangstjenesten, Magnus). Jo Nesbø er ikke innblandet i produksjonen, men skal ifølge VG ha gitt manusforfatterne frie tøyler i arbeidet med forhistorien. Dette blir gøy.